MyFitness

No rīta Tu piecelies un uzkāp uz svariem… Tur tas ir – cipars, no kura būs atkarīgs Tavs garastāvoklis visai dienai. Ja tas ir nedaudz mazāks, kā sagaidi – Tu būsi priecīgs. Ja mazliet lielāks – kļūsi īgns.

Klinta Stasjule, Foodprep.lv

 

Tev jāzina, ka ķermeņa svaru ietekmē daudz faktoru. Svars dienas laikā var mainīties pat pāris kilogramu robežās. Tas svārstās atkarībā no uzņemtā pārtikas, šķidruma, sāls, alkohola, ogļhidrātu daudzuma, kā arī izmaiņas rodas tualetes apmeklējuma, svīšanas un fizisko aktivitāšu, hormonu u.c. faktoru ietekmes rezultātā.

Piemērs: No rīta pirms brokastīm Tavs svars ir 68 kg. Brokastīs Tu apēd maizes šķēli (50 g), olu (50 g), tomātu (100 g) un izdzer krūzi kafijas (200 ml). Tagad, uzkāpjot uz svariem, Tev nākuši klāt 400 g, bet tas nenozīmē, ka tie ir tauki.

Izlasot šo, saproti, ka raizēšanās par +200 g vai pat par +500 g ir muļķīga. Patiesībā, konkrētajam skaitlim uz svariem Tavu noskaņojumu nevajadzētu ietekmēt. Jo vienā dienā var ēst mazāk un nomest svaru par, teiksim, 1 kg, – taču šis svars ir nevis tauki, bet zarnu saturs un ķermenī aizturētais ūdens daudzums.

Īstā svara samazināšana notiek apstākļos, kad Tu patērē vairāk enerģijas (kaloriju) nekā uzņem ar uzturu un organisms sāk izmantot esošās enerģijas rezerves no taukiem un muskuļiem. Protams, mērķis ir svaru samazināt, maksimāli izmatojot tauku rezerves, bet saglabājot muskuļu masu. Jāņem vērā, ka tas ir diezgan lēns process – Tev jādomā ilgtermiņā.

Tad svērties vai nesvērties?

Ar jēdzienu “ķermeņa svars” saprotam ķermeņa masu kilogramos. Tātad, ja Tavs mērķis ir samazināt svaru (tauku masu), – sveries, jo ķermeņa masa ir izmērāms lielums un svēršanās sniedz objektīvus datus. To, ko varam izmērīt un novērot, ir vieglāk izmainīt un uzlabot.

Cik bieži svērties?

Par to, cik bieži svērties, ir dažādi viedokļi, un tas ir atkarīgs no cilvēka – kādam jau šobrīd ir pieradumus nosvērties katru rītu, kāds uzkāpj uz svariem pāris reizes gadā, kāds – ne reizi. Ieteicamais svēršanās biežums ir atkarīgs no tā, cik vienkārši Tev to ir īstenot un cik emocionāli svēršanās rezultātus Tu uztver. Vislabāk būtu svērties katru dienu. Tas aizņems tikai minūti, un iegūtie dati būs precīzāki. Pētījumos ir novērots, ka svēršanās katru dienu var sekmēt Tavu fokusu un rīcību, tiecoties uz mērķi (1). 

Tā kā nedēļas ietvaros svars būs mainīgs, ķermeņa masas izmaiņu progresu ieteicams vērtēt, saskaitot nedēļas laikā iegūto rezultātu un summu izdalot ar 7. Tiks iegūts vidējais aritmētiskais svars nedēļā, ko var salīdzināt ar iepriekšējās nedēļas vidējo svaru, un attiecīgi piekoriģēt rīcības plānu. 

Kas jāievēro sveroties, lai iegūtie dati būtu lietderīgi un, balstoties uz tiem, varētu analizēt progresu?

  • Izmanto vienus un tos pašu svarus, jo rezultāts uz dažādiem svariem var atšķirties.
  • Sveries vienā diennakts laikā, vēlams no rīta tukšā dūšā, jo dienas laikā apēstais un izdzertais ievērojami ietekmēs rezultātu.
  • Sveries bez drēbēm vai apakšveļā, lai drēbju svars neietekmētu rezultātu.

Padoms sievietēm: Lai vēl precīzāk izvērtētu iegūtos datus, iesaku salīdzināt ne tikai vienas nedēļas rezultātu ar iepriekšējās nedēļas rezultātu, bet ņemt vērā menstruālā cikla radītās svara izmaiņas. Precīzi dinamiku būtu novērot, salīdzinot cikla 1.nedēļas vidējo aritmētisko svaru ar nākamā cikla 1. nedēļas vidējo aritmētisko svaru.

Kopsavilkums: ķermeņa masas svārstības dienu no dienas ir normāla parādība, tāpēc sveries bieži, bet ciparu uz svariem uztver objektīvi, ne emocionāli. Novēro ilgtermiņa svara izmaiņu tendenci, nevis īslaicīgās svara izmaiņas! Svars konkrētajā brīdī ne vienmēr atspoguļo Tavu tauku samazināšanas progresu! Par svara un ķermeņa kompozīcijas izmaiņām liecina arī pašsajūta, drēbju izstiepums, progresa foto u.c. kritēriji.

P.S. Šajā laikā rūpējies vairāk par mentālo veselību, nevis figūru.

Saistītie raksti

Izmantots: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4380831/

Aizvērt

MyFitness jaunumi

Piesakies MyFitness jaunumiem un esi vienmēr informēts par jaunākajām treniņu iespējām, klubu aktivitātēm un piedāvājumiem!


Lūdzu pārskatiet mūsu privātuma politiku.

Aizvērt

Ieiet

Neesi MyFitness biedrs? Reģistrēties!

Aizmirsāt paroli?