MyFitness

Ietīties segā, skatīties kādu jauku filmu vai lasīt grāmatu, vienlaikus malkojot siltu tēju? Tai sajūtai ir nomierinoša nokrāsa.

Kadrijas Eizenšmitas (Kadri Eisenschmidt) ārštata reportāža

Man ir tējas atkarība jau no agra vecuma. Atceros, kā bērnībā mīlēju stipro melno tēju, ko dzēra vectēvs. Tā tūdaļ savilka muti sausu, jo saturēja daudz miecvielu, taču ar kārtīgu cukura daudzumu tā bija brīnumlaba! Šī tēja bija no gleznainajām Gruzijas kalnu nogāzēm, padomju gados pazīstama visā Savienībā. Manam vectēvam tā bija mājās vēl daudzus gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma, kad Gruzijas tējas ražošana jau bija apstājusies. Līdzīgi kā rīsu lauki vai vīnogulāji, arī tējas plantācijas prasa rūpīgu un organizētu darbu.

Pēc vairākām desmitgadēm bērnības atmiņu iespaidā pulciņš igauņu devās uz Gruziju. Sapņojot un kaļot nākotnes plānus, tie ņēma priekšā satelītu kartes un uzmeklēja tējas plantācijas. To vietā viņi atrada lielus paparžu laukus, zem kuriem bija aprakti kādreizējie tējas stādījumi. Bezcerīgi pazaudētais šķietamais pagātnes spožums rosināja neprātīgu plānu atjaunot Gruzijas tējas ražotni. Veiksmīgi korporatīvie darbinieki atstāja mājās šlipses un biroja blūzes un pārvācās uz Gruziju. Kļuva par trakiem brīvdomātājiem. Par tējas audzētājiem paši savā plantācijā, kam deva arī nopietnu nosaukumu – Renegade Tea Estate. 

Lai tuvplānā apgūtu tējas audzēšanas un baudīšanas mākslu, devos uz Gruziju par mācekli pie šiem brīvdomātāju meistariem. Viņu modrajā un kompetentajā vadībā veicām visu tējas gatavošanas procesu no sākuma līdz beigām.

Kā tiek radītas dažādas tējas šķirnes?

Reti kurš zina, ka tēju ražo no tējas krūma lapām. Piparmētra, kumelītes, salvija un citi jauki un veselībai noderīgi augi, ko liekam karsta ūdens krūzītē ievilkties, patiesībā nav tēja. Vismaz korekti būtu to saukt par augu uzlējumu. Tāpat kā nevar no kakao pupiņām taisīt kafiju – no tām taisa kakao. Savukārt kafiju taisa no kafijas pupiņām.

Tējas krūms ir viens un tas pats gan zaļās, gan melnās, gan baltās tējas šķirnēm, līdz ar to nevar teikt, ka melnā tēja ir kaut kādā veidā sliktāka par zaļo. Atšķirības pamatā ir no krūma nolasītās lapas un tālākais to pārstrādes process. Atkarībā no tā veidojas lapu krāsa un garšas īpašības.

Baltās tējas gatavošanai no tējas krūma ievāc pumpurus un augšējās lapiņas tūlīt aiz pumpura. Tās ir pašas smalkākās un mīkstākās tējas krūma daļas. Līdz ar to no tām gatavo visekskluzīvāko smalkākās garšas tēju, kas parasti ir arī visdārgākā. Oolong, zaļās un melnās tējas gatavošanai no krūma ievāc pumpuru un divas nākamās lapas. Visaugstāk tiek vērtētas svaigās, nupat izplaukušās lapas pavasarī, kuras baro vitamīniem bagātā krūma sula, augam mostoties no ziemas miega.

Tējas gatavošanas māksla

Tējas saimniecībā dienas tiek vadītas saskaņā ar dabas ritmu. Šeit parasti mostas līdz ar saullēktu un tad dodas uz lauku ievākt tējas lapas. Ātri pārliecinājāmies, ka, lai gan garīgi atslābinošs, šis uzdevums nebūt nav viegls. Viena kilograma lapu ievākšanai tādiem iesācējiem kā mums 35 grādu karstumā pagāja divas stundas, un no šī daudzuma sanāk vien aptuveni 200 gramu tējas. Taču uzmanīga lasīšana ar rokām ir mazo ražotņu specifika.

Pēc tam, kad vietējais darbu vadītājs Luka bija mūsu salasītās lapas pārskatījis un, degunu raucot, devis savu kritisko vērtējumu, aiznesām lapas uz pārstrādi, kur izklājām tās uz tīkla žāvēties. Sākās vītināšana. Tās ilgums atkarīgs no tējas šķirnes, kuru vēlas gatavot. Zaļās tējas gadījumā vītināšanas process ir īsāks, melnās tējas gadījumā – garāks. Svaigas lapas ir ļoti trauslas un svarīgi ir tās mīkstināt, lai vēlākā apstrādes procesā tās neplīstu un nedruptu.

Nolēmām, ka mēs gribētu no savām ievāktajām lapām uztaisīt maigas garšas melno tēju. Noskaidrojās, ka no Renegade plantācijas augiem tikai maigas un saldas garšas melno tēju vien var pagatavot, par pārsteigumu uzticamajiem zaļās tējas draugiem.

Melnās tējas gatavošanai pēc žāvēšanas notiek lapu rullēšana un oksidēšana mitruma skapī, kura temperatūra tiek noregulēta par 7 grādiem augstāk nekā āra temperatūra. Ar rullēšanas palīdzību sulas daļēji izdalās no šūnām un reaģē ar gaisu un mitrumu. Mitrums kalpo par katalizatoru, pateicoties tam, oksidācijas process ir ātrāks un iedarbīgāks. Beigās lapas tiek izžāvētas.

Baltā tēja ir kā tējas pasaules svētā govs un ar to apiešanās ir īpaši delikāta, lai nesabojātu smalkās lapas. Tādēļ bieži vien baltās tējas lapas nerullē. To ilgi žāvē zemā temperatūrā vai uz lieliem dvieļiem ārā, saulē. Zaļās tējas gadījumā lapas neliek mitruma skapī, bet sarullē un izžāvē uzreiz.

Aizvērt

MyFitness jaunumi

Piesakies MyFitness jaunumiem un esi vienmēr informēts par jaunākajām treniņu iespējām, klubu aktivitātēm un piedāvājumiem!


Lūdzu pārskatiet mūsu privātuma politiku.

Aizvērt

Ieiet

Neesi MyFitness biedrs? Reģistrēties!

Aizmirsāt paroli?