MyFitness

Kāpēc ēdiena uzglabāšana ir svarīga?

Pārtikas izraisītās infekcijas ir biežākas un nopietnākas nekā daudzi domā. Tās ik gadu piemeklē katru sesto cilvēku. Raksturīgākie saslimšanas simptomi bez iespējamām galvassāpēm,  ir vēdersāpes, slikta dūša un caureja. Šo infekciju izraisītās sekas var būt pat letālas.

Tajā pašā laikā ēdiena izmešana ir gan globāla problēma – no atkritumu radīšanas un dabas resursu neefektīvas izmantošanas puses, gan individuāla, kas izpaužas kā neapdomīga naudas tērēšana. Tomēr pārtikas uzglabāšanas laiku var paildzināt, ja ēdienu pareizi pagatavo un uzglabā.

Iespējams, ka būsi pārsteigts, bet veselības problēmas var izraisīt arī tāds ēdiens, kurš joprojām izskatās labi un tam ir saglabājusies smarža un garša. Tas ir tāpēc, ka ar pārtiku saistītās slimības izraisa patogēnas baktērijas, kuras atšķiras no tām baktērijām, kas sabojā pārtikas vizuālo izskatu un garšu. Tātad, pat ja neredzi pelējumu vai nejūti garšas izmaiņas, ēdiens var būt sabojājies. 

 

Kā pareizi uzglabāt pagatavoto ēdienu?

Sadali tikko pagatavoto ēdienu seklos un noslēdzamos ēdiena uzglabāšanas traukos, ļauj tam mazliet atdzist un tad liec ledusskapī. Seklie trauki nodrošinās, ka ēdiens ledusskapī ātrāk atdziest, un samazinās baktēriju vairošanos. Atkārtoti uzsildi tikai tādu ēdiena daudzumu, kāds ir nepieciešams vienai ēdienreizei. Dzirdēts, ka neatdzisuša ēdiena likšana ledusskapī ledusskapi bojā, bet ASV pārtikas un zāļu pārvalde apgalvo, ka tas nav tiesa. Lai nu kā, svarīgāk tomēr ir mūsu veselība, vai ne?

Ko darīt, ja ņem pusdienu kastīti uz darbu, bet darbā nav ledusskapja? 

Ja esiet vairāki kolēģi, kas gatavo maltītes līdzņemšanai uz darbu, varbūt ir vērts parunāt ar vadību, ierosinot iegādāties mazu ledusskapīti? Ja tas nav risinājums vai, piemēram, pavadi darba dienu automašīnā, tad ieteicams izmantot aukstuma maisiņus, aukstuma termosus vai speciālas ēdiena uzglabāšanas somas, kas vairākas stundas var nodrošināt atbilstošu temperatūru.

Cik ilgi var uzglabāt pagatavotu ēdienu?

Nav šaubu, ka svaigi pagatavots ēdiens ir smaržīgāks un garšīgāks, bet katru maltīti pagatavot svaigu ir laikietilpīgi, savukārt iepriekš pagatavotu ēdienu izmest nav ne ētiski, ne ekonomiski. ASV pārtikas un zāļu pārvalde atzīst, ka pagatavoto ēdienu ledusskapī var uzglabāt 3 – 4 dienas un saldētavā vidēji 2 – 3 mēnešus un pat ilgāk.

  • Ledusskapī jāuztur pareiza temperatūra, kas ir 4°C; saldētavā jābūt -17 °C. Lai pārliecinātos, ka ledusskapis ir darba kārtībā, var iegādāties ledusskapja un saldētavas termometrus.
  • Izvairies no ledusskapja pārblīvēšanas – ir jānodrošina aukstā gaisa cirkulācija, lai produktus pienācīgi atdzesētu.
  • Uzturi ledusskapi tīru! Padari šo par uzdevumu savā virtuves uzkopšanas rutīnā. Nekavējoties saslauki ēdienu, ja tas ir izlijis. Īpaša piesardzība jāievēro atkausējot jēlu gaļu, jo baktērijas no atkausētās gaļas, piemēram, tai pilot, var izplatīties uz citu pārtiku.
  • Produktiem un gatavām maltītēm, ko uzglabā saldētavā, uzraksti, kas tur glabājas un no kura datuma!
  • Ja neesi pārliecināts par ēdiena kvalitāti, vienkāršs noteikums ir šāds – ja šaubies, izmet!

No produktu un ēdiena uzglabāšanas aspekta īpaši  vasaras sezonā svarīgākais varētu būt “2 stundu likums”, kas nozīmē – pārtikas produkti, kurus nepieciešams uzglabāt ledusskapī, un pagatavots ēdiens drīkst atrasties ārpus ledusskapja ne ilgāk kā 2 stundas. Karstās dienās ieteicams šo laika periodu saīsināt līdz stundai. Istabas temperatūrā baktērijas, kas izraisa saindēšanos ar pārtiku, var savairoties dubultā katrās 20 minūtēs. Pat ja vēlāk produkti tiek apstrādāti atbilstošā temperatūrā un mikroorganismi iet bojā, toksīni, ko radījušas baktērijas, var palikt ēdienā.

Kā pareizi atkausēt pārtiku?

Nekad neatsaldē ēdienu istabas temperatūrā, piemēram, neatstāj to uz virtuves galda. 

Ir trīs droši veidi, kā atkausēt pārtiku: 1) ledusskapī; 2) aukstā ūdenī; 3) mikroviļņu krāsnī. Pārtika, kas atkausēta aukstā ūdenī vai mikroviļņu krāsnī, ir jāsagatavo nekavējoties.

 

Rakstam izmantotie materiāli

FDA, Refrigerator Thermometers: Cold Facts about Food Safety https://www.fda.gov/media/80676/download
FDA, How to Cut Food Waste and Maintain Food Safety https://www.fda.gov/media/101389/download

 

Papildus ieteikumus, kā gatavojot ēdienu samazināt inficēšanās risku, lasi blogā Foodprep.lv.

Raksta autore: Klinta Stasjule (maģistra grāds uzturzinātnē, RSU)
Foto: Klinta Stasjule

Aizvērt

MyFitness jaunumi

Piesakies MyFitness jaunumiem un esi vienmēr informēts par jaunākajām treniņu iespējām, klubu aktivitātēm un piedāvājumiem!


Lūdzu pārskatiet mūsu privātuma politiku.

Aizvērt

Aizmirsāt paroli?

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?