Cik ilgi var uzglabāt ēdienu?
Gatavot katru maltīti atsevišķi dažkārt ir laikietilpīgi un apgrūtinoši, un, lai to īstenotu, ir nepieciešami dažādi produkti. Turpretī, ja svētdien pagatavoto maltīti ēdīsi arī pirmdienas un otrdienas vakariņās, laiku, ko ietaupi, nepavadot virtuvē un atkal neiepērkoties, varēsi pavadīt vērtīgāk – ar ģimeni, ar grāmatu vai sava hobija attīstīšanu.
Tātad, ja nolem pagatavot ēdienu vairākām porcijām, atceries, ka tikko pagatavots ēdiens drīkst atrasties ārpus ledusskapja ne ilgāk kā 2 stundas. Liekot ēdienu ledusskapī, to ieteicams sadalīt porcijās – tātad zupa jāuzglabā pa porcijām, nevis katlā. Šādā veidā ēdiens ātrāk atdzisīs, un tiks samazināta baktēriju vairošanās.
Uzglabājamais ēdiens būtu jānosedz ar foliju, pārtikas plēvi vai jāpārliek noslēdzamos ēdiena uzglabāšanas traukos.
Cik ilgi var uzglabāt ēdienu?
- Pagatavotu gaļu, zivis, ēdienus ar gaļu, zivīm, kā arī zupas, sautējumus, apceptus dārzeņus un lielāko daļu ēdienu var lietot 3 līdz 4 dienas pēc to pagatavošanas (ja tie tikuši droši pagatavoti un pareizi uzglabāti).
- Atsevišķus graudaugus, piemēram, rīsus un makaronus, ledusskapī var uzglabāt līdz pat piecām dienām. Cieti vārītas olas (ja čaula nav bojāta) ledusskapī var uzglabāt septiņas dienas.
- Ja zini, ka tuvāko četru dienu laikā kaut ko neapēdīsi, liec to saldētavā! Maltīti, piemēram, sautējuma porciju, saldētavā var uzglabāt 2 līdz 3 mēnešus (pirms likšanas saldētavā uzraksti, kas ir trauciņā un datumu, no kura tas glabājas saldētavā).
Kas jāievēro ēdot iepriekš pagatavotas maltītes?
Atkārtoti uzsildi tikai tādu ēdiena daudzumu, kādu plāno uzreiz apēst. Sildot ēdienu mikroviļņu krāsnī, ēdienu ik pa brīdim jāapmaisa, lai tas uzsildītos vienmērīgi. Mērces un zupas jāuzkarsē līdz burbuļiem – tie liecina par tādas temperatūras sasniegšanu, kad ēdienu ir droši lietot uzturā.